Köşe Yazarları ve Köşe Yazıları

Resul KURT

Mali tatil başladı

Mali tatil başladı

07 Temmuz 2025 Pazartesi

Mali tatil, vergi mükelleflerinin ve mali müşavirlerin yıllık iş yüklerinin hafifletilmesi ve belirli dönemlerde dinlenmelerine olanak sağlanması amacıyla 2007 yılında uygulamaya konulmuş önemli bir kanuni düzenlemeyi ifade etmektedir.

5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun'un 1'inci maddesi doğrultusunda her yıl temmuz ayının 1'inci gününden itibaren başlayan bu tatil süreci 20'nci gününe kadar çeşitli istisnalara da sahip olarak, bazı beyanname ve bildirim yükümlülüklerinin ertelenmesini mümkün kılmaktadır.

Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler gibi mali meslek mensupları ve benzeri işleri yürütenlerin periyodik kamu yükümlülükleri nedeniyle yılın tüm zamanlarında çalışmaktadırlar. Dolayısıyla anayasal bir hak olarak ve insan ihtiyacı olan dinlenmeden mahrum kalmamaları için mali tatil uygulaması yapılmaktadır.

2007 yılından itibaren uygulanan mali tatil uygulaması, her yılın 1 Temmuz ile 20 Temmuz (dahil) tarihleri arasındadır. Bu süre içerisinde kamu yükümlülükleri, 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun'un hükümleri doğrultusunda ertelenmektedir.

2025 yılında mali tatil uygulaması, 1 Temmuz 2025 Salı günü itibarıyla başlamıştır. Mali tatilde uygulanan ertelemeler, vergi uygulamalarını etkilediği kadar iş hukuku ve sosyal güvenlik uygulamalarını da kapsamaktadır.

Mali tatil süresince uygulanan ertelemeler, vergi uygulamalarını olduğu kadar iş ve sosyal güvenlik uygulamalarını da etkilemektedir. Bu dönemde yerine getirilmesi gereken mali ve idari yükümlülükler ertelenmektedir. Örneğin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gereken işyeri bildirgesi, işe giriş bildirgesi, işten çıkış bildirgesi gibi yükümlülükler mali tatil uygulaması kapsamında ertelenmektedir.

Ancak iş kazası ve meslek hastalığı bildirimlerinin mali tatil uygulamasından etkilenmediği göz ardı edilmemelidir. İşyerinde iş kazası yaşandığında veya meslek hastalığı tespiti gündeme geldiğinde söz konusu olduğunda yasal süreler dikkate alınarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yapılması gerekmektedir.

4857 sayılı İş Kanunu doğrultusunda mali tatil uygulanmasından etkilenen iki farklı yükümlülük bulunmaktadır. Bu bildirim yükümlülüklerinden birincisi işyerinin bildirilmesi, ikincisi ise işverene tebliğ edilen idari para cezalarının ödenme süresinin son günüdür. Bu iki yasal yükümlülük haricinde İş Kanunu kapsamında olan diğer tüm yükümlülükler mali tatil kapsamı dışında tutulmuştur. Örnekle açıklamak gerekirse İŞKUR'a yapılması gereken toplu işten çıkış bildirimi mali tatil uygulamasından etkilenmemektedir.

4857 Sayılı İş Kanunu'na göre, bir işyeri kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren veya herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve işyerini kapatan işveren, bir ay içerisinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne bildirim yapmalıdır.

İşyerini bildirmesi açısından bir aylık süresinin son günü 1 ila 20 Temmuz tarihleri arasında ise, işyeri bildirme süresi en geç 28 Temmuz 2025 Pazartesi günü sona erecektir. Buna karşılık işyerini bildirme süresi mali tatilin son gününü izleyen beş gün içerisinde sona eriyorsa, yükümlülüğün yerine getirilmesi için son gün 25 Temmuz 2025 Cuma günü olacaktır.

4857 sayılı İş Kanunu kapsamında gündeme gelmiş ve kesinleşen idari para cezalarının işverene tebliğ edilmesini takip eden bir ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

Kesinleşen idari para cezalarının son ödeme gününün mali tatil günlerine denk gelmesi halinde 28 Temmuz 2025 Pazartesi günü, mali tatilin son gününü izleyen beş günlük süreye rastlaması halinde 25 Temmuz 2025 Cuma günü, son ödeme günü olarak kabul edilecektir.

Mali tatil uygulamasının iş müfettişleri tarafından gerçekleştirilecek denetim ve teftişleri etkilememekte, mali tatil süresince denetim ve teftişler devam etmektedir. Yalnızca denetim doğrultusunda istenen bilgi ve belgelerin ibraz edilme süresi etkilenmektedir.

Dolayısıyla iş müfettişleri tarafından istenen bilgi ve belgelerin ibraz edilme süresinin son günü mali tatil dönemine rastlaması halinde 28 Temmuz 2025 Pazartesi günü, mali tatilin son gününü izleyen beş günlük süreye rastlaması halinde 25 Temmuz 2025 Cuma Günü, ibraz süresinin son günü olarak kabul edilecektir.

Yukarıda anlatılan iki yükümlülük haricinde 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında idari para cezalarına itiraz edilme süreleri, dava açma süreleri ile diğer bildirim yükümlülükleri mali tatil kapsamında değildir.

Sonuç olarak mali tatil uygulaması, vergi sisteminin insan odaklı bir anlayışla yönetildiğini gösteren önemli bir uygulamadır. Mükelleflerin yükümlülüklerini zamanında ve doğru şekilde yerine getirebilmeleri için bu sürecin iyi anlaşılması oldukça değerlidir. Mali tatilin getirdiği kolaylıkların bilinmesi ve bu süre zarfında dikkat edilmesi gereken hususlara özen gösterilmesi, yılın geri kalanında mali sorumlulukların daha sağlıklı yürütülmesini de sağlayacaktır.

Suriye'nin, Nusayrî diktatörlüğünden kurtulduğu 8 Aralık'tan hemen sonra, MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın, Şam Fatihi Ahmed Eş-Şara ile birlikte Emevî Camii'nde kıldığı namaz, bütün dünyanın dikkatini çekmişti.

Çünkü burası, herhangi bir cami değildir.